vrijdag 27 februari 2009

Een bordurende filmster

Ook in films is borduren bijna altijd te zien als een cliche: de brave dochter, lieve tante of keurige huisvrouw zitten zoet tijdens het gesprek aan een fake borduurseltje te werken. Nee dan The Heiress (1949), gebaseerd op het boek van Henry James: Washington Square. In het boek en in de film is borduren de uitlaatklep voor het ongelukkige lelijke eendje, dochter van een rijke vader, prachtig gespeeld door Olivia de Havilland. De vader heeft zijn vrouw verloren bij haar geboorte en heeft zijn kind nooit vergeven. Op een cruciaal moment in de film verwijt de vader zijn dochter: Je kan eigenlijk helemaal NIETS, alleen borduren. Catherine Sloper (de hoofdpersoon) neemt natuurlijk de ultieme wraak en verdwijnt meteen daarna zwijgend achter haar borduurraam. De bordurende Olivia kreeg een oscar voor best actress in a leading role.
De filmtitels, heel erg bijzonder, zetten je nog even op het verkeerde been, het lijkt net of je toch weer een suikerspin feelgood movie tegemoet gaat :-).







zaterdag 21 februari 2009

Drie dagen knettergek

Het is dit weekend borduurfeest in Zwolle: "Tijdens de 6e februari-editie kunt u wederom genieten van vele stands op het gebied van verschillende handwerk- en textieltechnieken zoals borduren, breien, vilt, naai- en borduurmachines, hardanger, kantklossen, kralen en veel meer."
Ja de handwerkbeurs!
Op weg naar Zwolle moest ik me al wild verdedigen bij Amsterdam Rai om in de trein te komen waar dames uitkwamen die zo snel mogelijk naar de huishoudbeurs moesten. In Zwolle hoefde dat niet maar eenmaal binnen was het werkelijk niet mogelijk om tijdens het spitsuur te "genieten" van alle borduurpracht die maar 2 keer per jaar bij elkaar te zien is. De fans stonden elkaar te verdringen bij alle bakken met patronen, vilten kaboutertjes en fournituren. Ik kon over de hoofden lopen.
De workshop "kruissteekjes mooi aan de achterkant", was leuk en nuttig (zo'n achterkant als van een borduurwerk als dat van jou heb ik nog nooit gezien! :-() en werd toepasselijk gegeven in een soort boxring. Dat lokte er makkelijk toe uit dat een dame uit het belangstellend publiek gewoon de instructies even uit mijn handen trok met de mededeling: "mag ik even kijken".
Nee volgende week gewoon weer rustig 1 op 1 naar de winkeltjes in het centrum van Amsterdam.

donderdag 12 februari 2009

Borduurwezen

Nu ik er op let zie ik regelmatig afgedankte borduurwerken treurig staan te wachten bij de kringloopwinkel en zelfs bij de vuilnis. Het is jammer dat degene die de werken weg doen niet beseffen wat een enorme hoeveelheid werk het is om een lap te maken. Gelukkig zijn er nu ook mensen die de borduursels een tweede leven geven. Kijk maar eens bij IkenRoos, zij maakte oa kussen en tassen. En ook Lappadoe speurt op markten en beurzen voor materiaal voor kussens en andere objecten. Zelf ben ik ook begonnen met verzamelen. Onder andere deze dame. Zegt het voort: alle verlaten en in de steek gelaten borduurwerken zijn welkom bij My-Stitch!




donderdag 5 februari 2009

Kruissteekjes plakken

Ik zoek al een tijd naar servies met kruissteekjes. Het komt vast op de markt, ik voel het :-). De HEMA had al kerstservies waar een paar steekjes opstonden, maar nu vond ik in Utrecht bij Keck en Lisa deze stickertjes van Jansenco ontworpen door Bernadette Kraanen.

De stickertjes kunnen op keramiek, glazen en tegels geplakt worden en zijn heat- en wasmachineproof! Hier ga ik het voorlopig mee doen.

zondag 1 februari 2009

Vinter bij Ikea

Kruissteekjes horen voor mij bij de winter, ik denk omdat ze zo knus zijn. Ikea heeft dat ook bedacht en een soort hardboard geborduurd. Het idee is leuk, maar niet zoals ik me het voorstel. De sneeuwvlokken missen hun wolligheid en de vinter past maar net. Maar voor een eerste lapje kan het er mee door.