zondag 31 januari 2010

Leine - Muziek met kruissteekjes deel 1

Onlangs ontdekte ik de muziek van de Amsterdamse singer-songwriter Leine. Ik weet niet of Leine borduurt maar op haar logo en de cover van haar cd (die ze allebei volgens mij zelf heeft ontworpen, ze is ontwerper) zie ik heel veel kruissteekjes. Het is mooie mellow muziek en haar laatste cd Truth be Told kreeg heel goede recensies, oa van Gijsbert Kamer: Wat hij mooi vindt, vind ik ook mooi.







zondag 24 januari 2010

Annette van Waaijen

Ik wilde al een tijd van mijn posters af. Maar iets echts kopen is moeilijk. Een collega wees me op het werk van Annette van Waaijen. Een combinatie van fotografie en borduursels. Vorige week kocht ik dit werk: Voorjaar (Caravan II)



Het is heel vrolijk en Nederlands. De was en het matje zijn van stof en geborduurd. Ik kocht het bij Galerie de Vis in Harlingen. Best een eind van de randstad maar helemaal de moeite waard. Aandachtspunt van de collectie is het landschap en zo is er ook veel werk over de Waddenzee. Eigenlijk is alles er mooi en ook de herinnering aan de energieke galeriehoudster maakt het een aankoop met een glimlach.

donderdag 21 januari 2010

Borduurwerk in het Dolhuys

Afgelopen dinsdag was ik in het Dolhuys in Haarlem. Het is het nationaal museum van de psychiatrie. Het is een "ervaringsmuseum", zelf noemen ze het een interactief museum. Maakt allemaal niet zoveel uit, het museum heeft een bijzondere sfeer en niemand komt daar ongeroerd naar buiten. Hier wil ik een gestichtsjas laten zien die een patiente tijdens haar opname fenomenaal heeft geborduurd. Grauw en zwart van buiten en een feest van schoonheid van binnen. Ik maakte de foto's niet zelf, ik vond ze op het weblog van Corrie. Ik hoop dat ze het niet erg vindt dat ik ze heb geleend.






zondag 10 januari 2010

Geboortelappen Sanneke, Louise en Vela

Mijn oma Jannie, aan wie ik dit blog heb opgedragen, maakte in 1970 deze lap voor mijn zusje.



Deze lap maakte ik een paar jaar geleden voor de dochter van Sanneke: Louise. Louise heeft een Nederlandse moeder en woont in Italia. Ik heb daarom allemaal Nederlandse motiefjes op de lap geborduurd.



En deze maakte ik voor Vela, de dochter van mijn zus Floor. De lap heeft dezelfde maat als van haar nichtje Louise, het alfabet, de indeling en de rand zijn ook hetzelfde. Voor Vela koos ik traditionele motieven zoals de levensboom en de pauw. Vela is een vis van sterrenbeeld. Dat is ook te zien.



zondag 3 januari 2010

Geborduurde Sieraden van Mirela Srsa

Ik wist al tijdje over het werk van Mirela Srsa, maar ik kon haar niet vinden op het web, tot ik vandaag een Textiel Plus opende.
Op haar blog schrijft ze:
"Mirela Srsa is net afgestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Haar sieraden zijn gemaakt van textiel waarbij zij zich laat inspireren door haar achtergrond. Folklorische elementen zijn in haar sieraden terug te vinden."



material: Cotton, thread, beans, cold porcelain (backside of the circles)
technique: sewing, embroidery, crochet, print on the cold porcelain (backside of the circles),print on the fabric


material: cotton, wire, glass beads, threads, wheat, beans, cold porcelain…
technique: embroidery, knitting, crochet, sewing, printing…
dimensions: various