zondag 28 februari 2010

Weer naar Zwolle

Gisteren was ik naar de handwerkbeurs in Zwolle. Ik schreef daar vorig jaar al over, drie dagen knettergek. Mijn eerste reactie nu was weer: Ik wil onmiddellijk naar huis. Maar blij dat ik toch gebleven ben. Je doet altijd een paar ontdekkingen en het is met deze hobby toch echt noodzakelijk om de zijde en wol in je hand te houden en de kleuren goed te kunnen bekijken. Dat kan (nog) niet op internet. Ik zag bijvoorbeeld prachtig Russisch borduurwerk hangen en nu blijkt dat atelier het Haantje workshops geeft gebaseerd op Russische borduurtechnieken:
- Borduren met dubbelzijdige rijgsteek (één van de oudste borduurtechnieken in Rusland). De voor- en achterkant zien dan precies hetzelfde uit. Dit is te bereiken door op een bepaalde manier te borduren
- Borduren met kettingsteek in combinatie met platte steek. Deze borduurtechniek komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Rusland (Karelië).

Alleen vreselijk jammer dat deze workshops en tentoonstellingen in onbereikbare plaatsjes gegeven worden.

Een tweede ontdekking was de de wol van Trikoo. Een webwinkel met biologische wol en katoen, en echt ik heb in tijden niet zulke mooie wol gezien.

Dan nu de tips om een handwerkbeurs te overleven:

1) ga niet te vroeg of op zondag als veel handwerksters in de kerk zitten
2) ga met leuke mensen zodat je ervaringen kunt uitwisselen en elkaar tips kunt geven
3) maak gebruik van de mannen wc zodat je niet een kwartier in de rij hoeft te staan
4) bedenk vantevoren wat je per se wilt zien.


zondag 21 februari 2010

From Russia with love

Folk art is een bijzonder cultureel fenomeen, het is geen kunst met een grote K, maar het is voor mij ook niet zomaar kunstnijverheid. Het vertelt een verhaal. Rusland heeft een bijzondere traditie in folkart, denk aan de lakdozen, het houten speelgoed, het beschilderde servies en natuurlijk borduurwerk, de meest verspreide vorm van folk art omdat heel veel vrouwen borduurden. Meestal in de kleur rood. In Rusland ben ik in het museum voor decoratieve kunsten in Moskou geweest en in het Russisch Museum in St. Petersburg. Dit laatste museum heeft een hele afdeling folk art, de mooiste die ik ooit gezien heb. Hier enkele foto's:

Moskou:


St. Petersburg:


De Hermitage:


Rusland heeft mijn hart gestolen, de sprookjes uit mijn jeugd, de melancholie, de schoonheid van de kunst, ik heb het er allemaal gevonden. Rusland heeft ook een andere kant. Niemand laat dat beter zien dan Jelle Brandt Corstius in zijn serie voor de VPRO, vanavond de tweede reeks: Van Moskou tot Moermansk. Kijkt allen.

zondag 7 februari 2010

borduurpakketten deel 1

Ik heb laatst voor het eerst een borduurpakketje gekocht, het waren kerstkaarten. De kaart zat er bij, net als natuurlijk het garen, een lapje en het patroon. Het is best moeilijk om mooie pakketten te vinden. Daarom deze week aandacht voor Pako. Ook hier geldt dat niet alles mooi is, maar wat me aanspreekt zijn de Nederlandse patronen, met ja, onze knusse gezelligheid.





Oa te koop bij Juffrouwzonderzorgen en de Spinnerij.