vrijdag 30 juli 2010

't Zijn lappen uit Kontich

Afgelopen week was ik in Goes naar de lezing van Hilde Schollen over de merklappen uit Kontich. Aansluitend gaf zij een rondleiding bij de tentoonstelling van de collectie in de Grote Kerk. Mevrouw Schollen is Vlaamse en bijzonder charmant, het was heel aangenaam om uit haar mond te horen over 'schone stoplapkes' en 'madammekes'. Ze gaf onder meer een uitgebreide uitleg over de merklap van de enige heer in verzameling met een moderne versie van de lijdensweg van Jezus.
Ze vertelde ook nog een mooie anekdote over Desiree Clary. Desiree was de verloofde van Napoleon en ze kon prachtig borduren. Zo was de hele uitset al klaar met de geborduurde initialen van beide achternamen: CB. Toen Napoleon echter Joséphine de Beauharnais leerde kennen verbrak hij de verloving. Gelukkig begon, zo zei ook haar familie, de achternaam van haar latere man, Jean-Baptiste Bernadotte, met dezelfde beginletter.
We kregen ook de pronkrol van de lapzussen te zien, hieronder op de foto een stukje ervan, de onderdelen waren heel bijzonder, onder andere geborduurde tule en gehaakte kant.














donderdag 29 juli 2010

Zomerse tentoonstellingen in Roden en Epe

Zaterdag 3 juli is in het Veluws StreekMuseum Hagedoorns Plaatse in Epe de tentoonstelling over historische merklappen geopend. Deze tentoonstelling laat bijzondere merklappen, school- en stoplappen zien uit de periode 1693 – 1920. De opening werd verricht door mevrouw Afke Wullink, voorzitster van de Vereniging Liefhebbers Merklappen, door het maken van het eerste kruisje op een heel grote ‘ rode schoollap’. Het speciale karakter van deze tentoonstelling is de hoeveelheid merklappen uit particulier bezit en vervaardigd op de Veluwe. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 18 december.

In Roden is tot en met 12 september nog de tentoonstelling Gedragen door de Tijd: Van Pronkrol tot Pronkersgoed te zien.
Mooi aangekleed gaan is van alle tijden. Aanzien en status werden en worden ook nu voor een groot deel bepaald door uiterlijke kenmerken, zoals mode, sieraden en design. De wekelijkse gang naar de kerk, de familiebijeenkomsten tijdens huwelijken en begrafenissen en ook dorpsfeesten waren bij uitstek geschikt om te laten zien, wat “men in huis had.” In de Havezate Mensinge in Roden is veel van dit ‘pronkersgoed’ van vroeger te zien, zoals kralentasjes, kanten kragen, merklappen, doopjurkjes, mutsen en verfijnde babykleertjes. Veel motieven die op deze prachtige kledingsstukken voorkomen, zien we terug op zogenaamde pronkrollen, lange oefenlappen vol fraaie handwerken, waarvan een tiental is te bewonderen tijdens deze expositie. De tentoongestelde stukken komen uit de collectie van het Museum voor Naaldkunst te Winschoten. Tijdens de tentoonstelling zijn ook de publicaties te koop, die door dit museum zijn uitgegeven, o.a. over handwerkgereedschap, rode en zwarte merklappen en over de pronkrollen uit Nederland en België.


woensdag 21 juli 2010

Gratis merklappen spreekuur in Grote kerk te Goes.

In aansluiting bij de wisselexpositie in de Grote of Maria Magdalenakerk “’t zijn weer lappen” te Goes die nog duurt tot en met 11 augustus zal de conservator merklappen Nel van Leijen op donderdagmiddag 29 juli en donderdagmiddag 5 augustus een spreekuur voor merk- en borduurlap bezitters houden. Tussen 13.00 en 16.00 uur zal zij aanwezig zijn om vooral oude merklappen uit te leggen. Het kan gaan over de symboliek die meestal in merklappen te vinden is.Verdere vragen waar mogelijk zal zij ook beantwoorden. Waar mogelijk zal zij deze ook taxeren op hun waarde. Ook is het mogelijk om lappen waar u niets meer mee doet te schenken aan het museum. De toegang tot de expositie en het spreekuur zijn beide gratis.

Tot en met 11 augustus zijn dagelijks , behalve zondags, tussen 11.00 uur en 17.00 uur alle merklappen en borduurlappen te zien uit de collectie van de Koninklijke kring voor Heemkunde uit Kontich België. Ruim 100 lappen waarvan de oudste uit 1650 dateert zijn in de sfeervolle kerk opgehangen. Naast Vlaamse zijn er ook diverse Zeeuwse lappen te bewonderen. Deze collectie is in zijn volledigheid nog nooit in Nederland te zien geweest. Een uniek kans dus voor alle mensen om deze collectie nu eens in uw eigen omgeving te bewonderen. In het museum tegenover de kerk is tevens een kleine merklappen tentoonstelling te zien met merklappen van de familie van Doorn uit privé bezit.

Bij de tentoonstelling zijn ook patronen en een catalogus verkrijgbaar, evenals merklap gerelateerde boeken.

Over de totstandkoming van de collectie, het behoud en beheer ervan zal op 28 juli as in het er tegenover gelegen museum een lezing gehouden worden door Hilde Schollen, conservator merklappen uit Kontich. Aanmelden kan via de website van het museum.

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdags van 12.00 tot 16.00 uur, zondags is de kerk gesloten. Voor verdere info zie: http://www.hmdb.nl/



woensdag 14 juli 2010

Succes Newme Poekies world 212 Junior Angelhearts

Een nogal bespottelijke naam voor een hele leuke nieuwe succesagenda. Zo te zien met de hand geborduurd, met levensboom en engeltjes met zilveren vleugeltjes. Op jute met op de achterkant een zakje van spijkerstof. Ik zag hem bij Hoogstins in de kinkerstraat.


zondag 11 juli 2010

De natuur in stitches

Een paar weken geleden zag ik bij E. het boek The art of embroidery: inspirational stitches van Francoise Tellier-Loumagne. Zij is docente en textielkunstenaar. Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat zij de natuur als uitgangspunt neemt en daar steeds met andere technieken en materialen een draai aan geeft. Mooi om naar te kijken nu het veel te warm is om te handwerken.





donderdag 1 juli 2010

In New York City: From the tongue

In New York vanaf deze week tot en met 6 augustus 2010 the tentoonstelling From the Tongue, 'an exhibition of works on paper and/or fiber exploring the use of text and language'. Op de tentoonstelling werk van oa Bren Ahearn, king of the large-scale sampler, de reuze merklappen.

Detail van sampler #6, Bren Ahearn.