zondag 24 april 2011

The world of illusion knitting

Een paar weken geleden stuurde I. mij een artikel uit het NRC over illusie breien. Waar dit in het kort op neer komt, zie je onder. Aan de voorkant van het werk zie je niets, pas als je het werk aan de zijkant bekijkt zie je de afbeelding.



De breiers zijn twee met elkaar getrouwde Britse gepensioneerde wiskundeleraren, Steve Plummer en Pat Ashforth. Ze hebben het niet uitgevonden, maar ze hebben wel een website met hun werk, instructies, filmpjes en patronen. Ze maakten al zo'n 35 werken met onder meer Harry Potter, Mona Lisa en Einstein.

Nog wat uitleg uit het NRC: "In feite draait het bij illusiebreien om reliëf. De illusiebreier breit om en om twee pennen met lichte en twee met donkere draad. Daardoor is recht van voren louter een patroon te zien van lichte en donkere streepjes. Hooguit ziet het werk er wat slordig uit, alsof er fouten zijn gemaakt: sommige steken ‘zitten andersom’ en liggen daardoor bovenop’ het breiwerk. En vanonder een scherpe hoek zijn alleen die hoger liggende steken zichtbaar en daarmee het patroon.

zaterdag 16 april 2011

De stoffenbeurs

Vorige week was de Stoffenbeurs in Amsterdam op het Westergasterrein. Alhoewel ik op de Albert Cuyp genoeg mooie stoffen kan vinden, was het ook leuk om een keer een grote hoeveelheid kramen bij elkaar te zien. Ook fournituren, mooie kwaliteit. De Stoffenbeurs is een reizende markt. Elke week in een andere stad. Op de site staat een agenda.

vrijdag 8 april 2011

Ontrafel. Tricot in de mode


Van 16 maart tot en met 14 augustus 2011 presenteert het MoMu in Antwerpen de tentoonstelling ONTRAFEL. Tricot in de mode. Deze tentoonstelling laat de bezoeker kennismaken met een uitgebreide waaier aan topstukken in tricot, met de klemtoon op ontwerperkleding en haar alledaagse interpretatie. Een uitgelezen selectie van internationale en nationale ontwerpers en modehuizen (Ann Salens, Vivienne Westwood, Sonia Rykiel, Missoni), historische couture stukken (Schiaparelli, Patou, Chanel) en meer gedurfde, avant-garde silhouetten van zowel bekende ontwerpers als nieuwkomers op de internationale modescène (Sandra Backlund, Maison Martin Margiela, Mark Fast) zullen worden gecombineerd om de rijkdom en diversiteit van gebreide kledingstukken in de mode te illustreren. De tentoonstelling zal de belangrijkste decennia voor tricot in de mode onder de aandacht brengen, en daarmee de populariteit van tricot aantonen zowel op als naast de catwalk. Hiermee ontrafelt de tentoonstelling de veranderende status van de relatie tussen mode en breiwerk. Het MoMu en Woolmark, presenteren met Ontrafel. Tricot in de Mode, een mix van hedendaagse en klassieke modehuizen, installaties van jonge ontwerpers en historische stukken. De tentoonstelling stelt gevestigde ideeën over breigoed in vraag en toont zo dat tricot, verre van ouderwets, veelzijdig en luxueus is, en een blijvende inspiratiebron voor de modewereld. De begeleidende tentoonstellingscatalogus wordt uitgegeven in samenwerking met Lannoo (vanaf 16 maart 2011).

vrijdag 1 april 2011

Borduren in Sprookjes

Vorige week las ik V. voor uit het prachtige sprookjesboek De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller tekst en illustraties: Thé Tjong-Khing voor. We lazen over Vrouw Holle. Ze gooit het meisje in de put en gaat dan zelf lekker zitten te borduren. Zie tekening. Ook in het verhaal van Sneeuwwitje wordt geborduurd. "Het was in 't hartje van de winter. Sneeuwvlokken vielen als veren uit de hemel neer; en er was een koningin en zij zat aan 't venster, dat in zwart ebbenhout was gezet, en ze naaide. En terwijl ze zo naaide en opzag naar 't sneeuwen, stak ze zich in haar vinger met de naald, en er vielen drie druppels bloed in de sneeuw. En toen ze 't rood zo mooi zag afsteken in de witte sneeuw, zei ze in zichzelf: "Had ik nu een kindje, zo wit als sneeuw, zo rood als bloed, en zo zwart als dit ebbenhout." Heel gauw na die dag kreeg ze een dochtertje." Het dochtertje is natuurlijk sneeuwwitje.