zaterdag 29 december 2012

Grace, a memoir

Gisteren kocht ik in Antwerpen in het modemuseum het boek: Grace, a memoir. Het boek ziet er uit zoals je wilt dat een boek er uit ziet, daarom pakte ik het op. Bij het lezen van de eerste bladzijde begreep ik pas dat het over Grace, the excentrieke creative director van Vogue uit The September Issue ging. Ik viel toen, net als iedereen, als een blok voor Grace. En ook voor dit boek, ik heb het al bijna uit. Heerlijk smullen van alle inside stories uit de modewereld. Over een tijd dat het niet alleen over geld en over gezien worden ging. Ze illustreerde het zelf.

vrijdag 7 december 2012

Ik vind je lief en andere leuke breidingen

Een knuffelboek over Jacobus die je ook echt kunt breien: De gebreide aap Jacobus houdt heel erg van knuffelen, terwijl zijn zusje Fleur liever danst met de konijnentweeling. Als ze een niet-afgebreid muisje vinden, weten ze precies wat zij nodig heeft: een paar mensenhanden om haar af te breien en tot leven te wekken. Om het verhaal over Jacobus en zijn vriendjes nog levendiger te maken kunnen geoefende breisters het muisje breien volgens het patroon achter in het boek. Het boek heet: ik vind je lief.

En dan nog twee tips die ik kreeg van I. Het eerste voorbeeld gaat over "the unknitting- machine" bedacht door Imogen Hedges. Het is een soort fiets die ontworpen is om kringloopwinkels, waar tweedehands truien worden uitgehaald omdat de wol meer opbrengt dan de truien, te helpen. Recyclen van kleding is helemaal in, en dit is een handige tool.

Het laatste voorbeeld gaat over een project van Christien Meindertsma over Loes Veenstra. Loes Veenstra is een vrouw uit Rotterdam die verslaafd is aan breien. Sinds 1955 heeft ze min of meer aan één stuk door gebreid. Het productietempo ligt hoger dan het weggeeftempo, waardoor haar huis vol ligt met ongedragen, zelfgemaakte truien.  Christien Meindertsma heeft dit ontdekt en besloot de truien te fotograferen en er een boek van te maken. Op de site van het NRC een filmpje van buurtbewoners die allemaal een trui van haar aanhebben.
Hieronder een foto van het boek dat Meindertsma maakte over de truien.

maandag 26 november 2012

Leuke kadootjes om te bestellen en te maken

Vandaag ontving ik mijn Rabbits! crewelwork pakketje van de Crewel Work Company, compleet met instructies en mooie wol.

Bij Janet Granger kun je allerlei schattige poppenhuis handwerkpakketjes bestellen. Binnenkort zal ik ook eens bloggen over loeps en daglichtlampen ;-).

En deze leuke zelfmaaktip kreeg ik via zus S. Staat op de facebookpagina van Campana por la Lana .

zondag 11 november 2012

Yin Xiuzhen

Vorige week zag ik de tentoonstelling van Yin Xiuzhen. Zij is een van de meest prominente Chinese kunstenaars van haar generatie. Xiuzhen is het meest bekend van haar installaties die gemaakt zijn van tweedehands kleding. Deze installaties kunnen beschouwd worden als een reflectie op de mega make-over die steden als Beijing en Shanghai op dit moment ondergaan. In haar werk verbindt zij de individuele ervaring met deze grote maatschappelijke veranderingen. In dit snel veranderende China, lijkt het alsof van alle dingen juist herinneringen zelf nog het snelst verdwijnen. Het bewaren van herinneringen is een soort tegengeluid, aldus Yin. Over haar favoriete materiaal zei zij: "kleren geven veel prijs over een persoon. In een oogopslag vertelt het iets over hoe groot iemand is, leeftijd, stijl, geslacht, inkomen en al dat soort persoonlijke kenmerken. Maar het gaat ook over onzichtbare dingen als de herinnering aan een bepaalde tijd waarin het stuk gedragen werd en de reden waarom het bewaard bleef".

In 1995 maakte Yin Xiuzhen het meest persoonlijke werk Dress Box waarvoor zij haar eigen kinderkleren verzamelde in een oude kledingkist. Daarop stortte ze vervolgens cement, waarmee ze haar dierbare herinneringen voorgoed liet verstijven. Die daad was voor haar als een nieuw begin, dat samenviel met de tijd dat de Beijing begon aan een grootse en radicale transformatie. Traditionele wijken van de stad, zogenaamde hutongs werden neergehaald om plaats te maken voor hoogbouw. In korte tijd veranderden grote delen van de stad in ruïnes. "Ik had tentoonstellingen in het buitenland en was veel onderweg. Op vliegvelden zag ik de koffers die al die mensen van over de hele wereld met zich mee droegen, en ik bedacht dat deze koffers op een bepaalde manier hun thuis representeerde". Naar aanleiding van deze overpeinzing maakte zij de serie Portable Cities. Deze bestaat uit koffers die in hun geopende staat ministadjes van textiel prijsgeven zoals Shanghai (2002), New York (2005), Berlin (2006) en Melbourne (2009). Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Yin een koffer van Groningen die is samengesteld van gedragen kleding van Groningers.

De tentoonstelling is nog tot en met 18 november te zien in het Groninger Museum.


Koffer van Groningen

Koffer van New York

Zelfgemaakte poezen- en hondenkussens

Zelf heb ik zo'n rekje aan de centrale verwarming hangen, enorm favoriet in de winter. Maar deze zijn leuker. Een remake van een sweater en een kussen van Patchwork.


Wooly Buddy Beds zijn handgemaakt en 5 procent van de opbrengst gaat naar het dierenasiel.  
Jenny Ryan legt hier uit hoe het kussen te maken.

donderdag 25 oktober 2012

Frans Beerens - geweven fotobeelden

Kunstenaar Frans Beerens maakt laat zijn eigen foto's in het textielmuseum in Tilburg omzetten in weefsels. Op zijn site: "Een geweven fotobeeld is een speciaal ontwikkelde techniek waarbij van een analoog fotobeeld een weefsel gemaakt wordt. Over een foto wordt een raster gelegd van punten die geweven kunnen worden. Elke punt krijgt een kleur mee die correspondeert met de kleur van een garen of een mengvorm daarvan. De hoeveelheid garens bepaald de dikte van het weefsel en de mate waarin de afbeelding van de foto geabstraheerd wordt. In een geweven fotobeeld komen traditie en moderne computertechnieken samen".

dinsdag 23 oktober 2012

Wild borduren

Wild borduren is het nieuwe wildbreien. Winkelend publiek kon zaterdag in de Utrechtse binnenstad meehelpen aan een groot borduurwerk. Met de actie wordt de Culturele Zondag eind deze maand gepromoot. Het thema is dan Jong, jonger, jongst.

Op pinterest vond ik een pagina van iemand die afbeeldingen van wild borduren verzamelt. Deze heeft hij of zij nog niet. Foto RTV Utrecht

dinsdag 9 oktober 2012

De trui van Sarah Lund

Vanavond ben ik begonnen aan de serie The Bridge of Bron over een moord op de grens tussen Zweden en Denemarken op een brug. En toen moest ik weer denken aan de truien van Sarah Lund. Alhoewel Forbrydelsen een Deense serie is, komt de trui van de Faeroer eilanden, vlakbij Schotland. Natuurlijk is er iemand die een website heeft gemaakt over de trui. Er staat ook uitleg bij hoe er een te maken want hij is behoorlijk aan de prijs als je er een zou willen kopen. En hier een patroon van de rode trui uit de tweede serie. Ik ga hem zelf niet maken, eerst naar de Bill Cosby truien workshop.



maandag 24 september 2012

Julie Cockburn op UNSEEN

Gisteren zag ik op de UNSEEN Photo Fair werk van Julie Cockburn. Cockburn gebruikt oude foto's en geeft ze een nieuwe interpretatie. Door ze te borduren of te verknippen. Daardoor ontstaat er een dialoog tussen het oude en het nieuwe. "In the age of the computer generated, the computer manipulated and the 3D rendered, Julie Cockburn’s work exists in a positively reassuring place. Evoking memories of delicate craftsmanship, her work – beautiful sculptures and paintings created out of printed image, paper, books, found objects and child-like mark making – is a curious mix of optical illusion and the simple transformation of everyday objects". Bron Forster Gallery.

maandag 17 september 2012

Eva Volfová - een Tsjechisch kinderboekje

In een etalage van een sigarenwinkel in Praag zag ik ineens dit mooie boekje. De illustraties zijn geborduurd, de tekst kon ik niet begrijpen. Op internet las ik waar het over gaat. Het boekje heet A Cat born from coffee cream. "A little cat born of coffee froth roams the suburban landscape through winter, spring and summer in search of the familiar scent of home. Eva Volfová has transformed fabric, rags, dust cloths and tea towels into pure imagery and a delicate story for the youngest readers".


zondag 2 september 2012

Great Dixter Garden

Al voor mijn fietsreis naar Praag heb ik een tuinenreis gemaakt naar Kent Sussex. De tuin die de meeste indruk op me heeft gemaakt is Great Dixter, groot gemaakt door Christopher Lloyd. Inmiddels overleden. Het is moeilijk te beschrijven, het is een combinatie van felle kleurencombinaties en onverwachte planten en bloemen, ook die je gewoon langs de snelweg ziet. Alles staat door elkaar en toch hoort het bij elkaar. Christopher borduurde ook, het kussentje hieronder is van zijn hand. Ik kocht ook een borduurpakketje van de beroemde hot border.


vrijdag 24 augustus 2012

Wat ik gemist heb en wat ik wel zag in Kassel

Tijdens de fietstocht naar Praag kwam ik vlak langs Kassel dus heb ik de Documenta bezocht. Maar 1 dag dus er moest een keuze gemaakt worden. Daarom miste ik het naaiatelier van de kunstenaar Istvan Csakany. Het is een in hout nagemaakt atelier op ware grootte. En het is een aanklacht tegen uitbuiting en kapitalisme.

 Foto by Yellow Book, flickr

Wat ik wel zag was ongeveer het tegenovergestelde. De holzbibliothek van van Carl Schildbach in het Ottoneum. Deze man heeft aan het einde van de 18e eeuw een bomenbibliotheek gemaakt van de bomensoorten rond Kassel. Het zijn kleinere en grote houten 'boeken', waarbij de schors de kaft is en de binnenkant van het boek een collage geeft van de vruchten en bladeren van de boom. Op de binnenkant van het deksel is een beschrijving geplakt met details over de boom. Wonderschoon.



zondag 22 juli 2012

Solliciteren tijdens de crisis

Deze tip voor mijn blog kreeg ik van B. Het is een CV op stof. Melissa, de bedenker, legt op haar blog uit hoe het moet. Het enige wat je nodig hebt is transferpapier, een strijkbout, een wit en een leuk lapje.
Stand out in the crowd.

Alfabet met genaaide letters

Het typografieboek van Iwona Przybyla bevat 26 3d letters die met naald en draad in het boek genaaid zijn.
Kąt 90 stopni (90 graden) heet het typografieboek van de Poolse kunstenares Iwona Przybyla. Het heeft slechts 26 letters. Op elke pagina die je openslaat tot een hoek van 90 graden, popt er een letter naar voren die Przybyla in twee kleuren blauw met naald en draad in de bladzijde heeft genaaid. Hierdoor wordt de letter 3d en lijkt deze naar je toe te komen.

Bij elke volgende pagina weet je wat er komt te staan, omdat de alfabetische volgorde wordt aangehouden. Maar toch weet Przybyla steeds te verrassen met slimme trucjes om de letter tot leven te laten komen.

Ze heeft een volledig nieuw lettertype ontworpen voor haar boek. "Elke letter is zo gemaakt dat alle letters in een 3D ruimte weergegeven kunnen worden", zegt Przybyla. Bij Designtaxi.com zie je het volledige alfabet en mooie foto's van het ontwerpproces.

Bron http://www.bright.nl/genaaide-letters-komen-tot-leven-pop-boek



zaterdag 7 juli 2012

Amsterdam Museum toont tapijt met 179 nationaliteiten

In het Amsterdam Museum is een 40 meter lang tapijt te zien met daarop kenmerken van alle 179 nationaliteiten die de hoofdstad rijk is. Kunstenaar Barbara Broekman ontwierp het tapijt vanuit de gedachte dat de verscheidenheid aan culturen in de stad een aanwinst is, in plaats van een probleem. 'Mijn Stad: een feest van verscheidenheid' heet het tapijt dat in de Schuttersgalerij van het museum getoond zal worden. Broekman, die in haar werk vooral gebruikmaakt van textiel, probeerde met het tapijt de culturele verschillen tussen de diverse nationaliteiten aan te kaarten. De kunstenares deed hiervoor uitgebreid onderzoek naar textiel uit alle verschillende herkomstlanden. Uit de variëteit aan kleding, tapijten, vlaggen, tafelkleden en hoofddeksels die ze aantrof, koos Broekman steeds één kenmerkend detail. Doorslaggevend in haar keuze was de herkenbaarheid van het herkomstland. In het kunstwerk zijn onder andere de landen Kameroen, Servië, Congo, Bulgarije, Australië, Cambodja, Zambia, Frankrijk, Zwitserland en Marokko opgenomen. Met de toevoeging van het tapijt geeft het museum volgens Broekman een nieuwe invulling aan de veelkleurigheid van de stad. Bron Parool.nl.

maandag 2 juli 2012

Mooie jurken in de hermitage

Vorige week was ik in de Hermitage in Amsterdam, net na mijn examen. Ik zag op de tentoonstelling Sensatie en Inspiratie prachtige geschilderde jurken. Ooit lijkt het me een uitdaging om ze na te maken.

De eerste heet In the Restaurant van Charles Hoffbauer. De zilveren jurk spat van het doek af. In het echt te bekijken natuurlijk.

Het tweede schilderij is een portret van Anna Obolenskaya in een rode fluwelen? jurk van Durand.

Het derde schilderij is natuurlijk van Renoir, het een portret van Jeanne Samary, in een kanten poederwitte jurk.

zondag 24 juni 2012

Ik ben een modinette!

Vrijdag ben ik geslaagd voor mijn modinette examen bij de ENSAID opleiding. De eerste stap op weg naar coupeuse. Het examen werd afgenomen in Rosmalen, daar moesten we onze koffertjes met werk afgeven bij de ingang. Daarna moesten we in een grote zaal examen doen: tekenen, tekenen en een modelletje op schaal maken en een tekening op stof leggen. Korte paniek omdat we een capuchon moesten tekenen en maken. Ongeveer het enige wat ik niet uit mijn hoofd had geleerd, ik heb toen maar zelf iets bedacht wat er op leek, best goed gelukt maar gelukkig hoeft niemand het aan. Anywayz, ik ben heel blij. Hieronder mijn diploma, enkele oefentekeningen uit het boek en mijn stekenlapje. Voor mijn garneren en afwerken opdrachten had ik gemiddeld een 8.



vrijdag 15 juni 2012

Granny Squares deken van de HEMA

De HEMA ziet ook dat het regent, daarom attenderen ze nu op enkele knutselpatronen, waaronder deze granny deken. Ik ben er dol op, vooral in van die jaren zeventig kleuren. Het patroon geeft een duidelijke beschrijving, maar ook veel fotootjes. Want het lijkt makkelijk, maar die bloemetjes zijn nog best lastig.  

zaterdag 2 juni 2012

Great British Fashion Stamps

The Royal Mail heeft Britse modeontwerpers geeerd door postzegels uit te geven. De postzegels zijn ontworpen door Johnson Banks. De grote afbeelding is een ontwerp van Vivienne Westwood.

dinsdag 15 mei 2012

Utilité, het best verzorgde boek van 2011

Fotografe Ellen Korth maakte een boek over het textiele ambacht. Ze onderzocht de wereld van het handwerken. In haar boek portretteert ze vrouwen, en enkele mannen, die breien, haken, borduren, vilten, weven etc. Utilité is onlangs uitgeroepen tot Het Best Verzorgde Boek van 2011. De jury kon kiezen uit 338 inzendingen. Daarnaast kreeg Korth een zilveren medaille op de inventariserende tentoonstelling de Schönste Bücher aus allerWelt in Leipzig, 540 inzendingen uit 31 landen. Utilité, zo’n zes centimeter dik en een half-A4tje groot, omvat veertig katernen over veertig geïnterviewden.Het zit mede dankzij grafisch vormgever Sybren Kuiper ingenieus in elkaar, maar het vraagt welwat taalkundig trapezewerk om de vormgeving te beschrijven. (bron NRC).
Ik weet dus nog niet hoe het er uit ziet, maar lieve bloglezers, dit is wat ik wil hebben voor mijn verjaardag.

maandag 7 mei 2012

Mijn naam op het Vrijheidstafelkleed

Maarten Baas maakte op uitnodiging van het Amsterdam Comite 4 en 5 mei in samenwerking met het Textielmuseum een bijzonder tafelkleed. Op dit tafelkleed staan de namen van alle Amsterdamse inwoners, dus ook die van mij. Het tafelkleed is op zaterdag 5 mei in gebruik genomen op de Dam. De kunstenaar vertelde over het werk in De Wereld draait door.

dinsdag 24 april 2012

Geborduurde google doodle

Vandaag heeft Google een geborduurde doodle met een ritssluiting. Dit alles ter ere van Gideon Sundback, de uitvinder van de ritssluiting.
Otto Fredrik Gideon Sundback (Jönköping, 24 april 1880 – Meadville (Pennsylvania), 21 juni 1954) was een Zweeds-Amerikaans zakenman en uitvinder die het bekendst is vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de ritssluiting. Sundback werd geboren als zoon van de rijke boer Jonas Otto Magnusson Sundbäck en Kristina Karolina Klasdotter. Na zijn studie in Zweden verhuisde Sundback naar Duitsland, waar hij aan de technische hogeschool in Bingen am Rhein studeerde. Hij studeerde er af in 1903 en emigreerde in 1905 naar de Verenigde Staten. Aanvankelijk werkte hij daar bij Westinghouse Electric Company, maar in 1906 kwam hij in dienst bij Universal Fastener Company in Hoboken. Tussen 1906 en 1914 verbeterde hij de ritssluiting, waarbij hij voortbouwde op werk van Elias Howe, Max Wolff, en Whitcomb Judson. Zijn "Hookless No. 2" uit 1914 lijkt al zeer sterk op de moderne ritssluiting.Hij ontwikkelde ook de machines voor het maken van ritssluitingen. Sundback was in 1909 gehuwd. In 1951, drie jaar voor zijn dood, ontving hij de Gouden Medaille van de Koninklijke Zweedse Academie voor Ingenieurswetenschappen. Hij overleed op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van hartproblemen en werd begraven op de begraafplaats van Greendale in Crawford County, Meadville. In 2006 werd Sundback opgenomen in de National Inventors Hall of Fame. Bron: wikipedia.

zaterdag 21 april 2012

Geluk maak je zelf

Weer zoiets leuks van Club Geluk. Een trommel met een handwerkend meisje en een poes op tafel met naaigarens. Ik ga het gelijk bestellen.

zaterdag 7 april 2012

Breien en haken met Pasen

Op whip up vond ik 2 leuke knutselpatronen voor Pasen. Daar is overigens nog veel meer te vinden. Het eerste patroon zijn gehaakte paaseitjes. Het tweede patroon zijn de gebreide Bunnys van Rebecca Danger.



maandag 2 april 2012

Jurkjes Ottobredesign

Vorig jaar zag ik op de handwerkbeurs in Parijs een heel mooi babyjurkje. Het verbaasde me niet dat het patroon uit het Finse blad Ottobre kwam. De modellen zijn mooi en het werkt makkelijk, alles klopt. Ze hebben ook leuke gratis patronen op de site.




De jurkjes zijn natuurlijk weer voor de tweeling. Ik hoop dat ze ze op hun verjaardag aan kunnen.

vrijdag 16 maart 2012

Examen Ensaid

In juni doe ik mijn eerste examen voor de Ensaid opleiding. Daartoe moet ik de volgende oefenlapjes overleggen:
Overslag, terugslag en beleg
Halsafwerkingen met schuine biezen, bies op vorm, rechte biezen
Ritssluitingen
Mouwsplitten
Randen met punten en schulpen
Hoekige ingezette delen
Opgezette zakken
en Afwerkingsnaden

Voor het handwerken:
Een smocklapje
2 lapjes met alle varianten op kruis, flanel, feston, steel- en taksteken die je maar kunt bedenken
Tapisserie
Platborduren

Daarna een map met tekeningen

En of dat nog niet genoeg is 4 werkstukken:
1 ovenwant
1 pyamabroek
1 rok
En een kinderjurkje. Ik tekende het zelf en maakte gelijk een tweede exemplaar voor de tweeling. De stofjes komen overal vandaan. Zie de foto's hieronder.

Op het examen moet ik tekenen en 2 modelletjes maken van vlieseline.
Heel spannend.