vrijdag 4 oktober 2013

Biennale Venezia 2013

Afgelopen week heb ik de Biennale van Venetië bezocht. In het Arsenale heeft de curator dit keer geen jonge veel belovende kunstenaars een podium gegeven, maar hij heeft een tentoonstelling gemaakt met als thema: de encyclopedie van de wereld. Het was met de tentoonstelling the alternative guide to the universe, waar deze erg op leek, het mooiste wat ik in tijden heb gezien. Er was veel ambachtelijk werk. Nooit bedoeld om "kunst" te zijn, om tentoongesteld te worden. Mensen van overal op de aarde, die visioenen hebben geschetst, anders zijn en fanatiek zijn gaan kleien of borduren, obsessief alles willen vastleggen. Vaak ook grappig en ontroerend. Natuurlijk was er ook textiel. Een paar kunstwerken:
 
Arthur Bispo do Rosario, outsider kunst. Hij was psychiatrisch patiënt en heeft jarenlang geborduurd op gevonden voorwerpen, lakens, weg gegooide kleding etc. Hij borduurde poëzie en teksten van zijn visioenen.
 
 
Enrico Baj, Italiaan. Dames:




Papa Ibra Tall, Senegal.

zondag 1 september 2013

Webexpositie: Nederlandse mode in de Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek geeft op haar website een beschrijving van zo'n 100 publicaties over mode, chronologisch gerangschikt binnen de categorieën tijdschriften en boeken. Bij de tijdschriften is uitgegaan van het jaar van publicatie, bij de boeken is gekeken naar de periode die wordt beschreven. Zo geeft deze webexpositie niet alleen een indruk van wat er in de KB op het gebied van mode en kleding aanwezig is, maar kan de presentatie ook gezien worden als een aanzet tot een bibliografie van dit vakgebied in Nederland.  

vrijdag 9 augustus 2013

Fietsen in Engeland

Ik heb een tijdje niet geblogd, vakantie, zomer. Ik fietste deze zomer in Engeland, de Hadrian's wall cycle route en de C2C. Classic embroidery heeft een enorm arrangement borduurpakketten van kaarten, wandelen en rivieren in de UK. Nu naar Londen, de Royal School of Needlework, daarover later meer.
 
 

maandag 6 mei 2013

Het nieuwe Rijksmuseum

Ik ben al twee keer in het nieuwe Rijksmuseum geweest. Het was niet dicht, zoals veel mensen denken, maar de collectie is nu weer terug in het grote gebouw. En hoe. Het is het mooiste museum waar ik in tijden ben geweest. Dat komt door de grandeur van de entree en omdat alles glimt en is opgepoetst en de schilderijen zijn gecombineerd met objecten uit dezelfde periode. En ik houd sowieso het meest van toegepaste kunst. Van porceleinen apen en papegaaien, zilveren snuisterijtjes, sieraden uit de jaren dertig. En vooral de poppenhuizen. Als je goed kijkt zie je zelfs plafondschilderingen.
Nu ik weet dat het zo goed is afgelopen heb ik ook eindelijk de documentaire Het nieuwe Rijksmuseum kunnen kijken. En ondanks dat je de afloop weet, ongelooflijk spannende televisie.  "Waarin een klein land miniem kan zijn"  zei Ronald de Leeuw, en Pijbes:" Ik ben meer met fietsers bezig dan met Rembrandt". Een aanrader.





zaterdag 20 april 2013

Granny Square dekbed

Tip van I. Hij ontdekte dit leuke granny square dekbed. Je kunt het hier kopen.  

The Great British Sewing Bee BBC

Ik heb weer zoiets leuks ontdekt: The Great British Sewing Bee, natuurlijk van de BBC. Op dinsdagavond is alweer de laatste uitzending. Het concept lijkt op dat van masterchef. Amateurs moeten in bepaalde tijd (nu natuurlijk wel wat langer dan bij een gerecht) opdrachten uitvoeren. De ene keer maken ze allemaal hetzelfde patroon, ook zit er altijd een werkstuk in wat ze vantevoren mogen bedenken.
 

vrijdag 12 april 2013

Christophe Coppens: Everything is Local, Landscape part 1

Twee weken geleden bezocht ik de tentoonstelling Hand Made in het Boijmans in Rotterdam. Ik was er niet kapot van. 's Ochtends las ik echter een recensie van Merel Bem over een installatie die ook in het Boijmans staat. Het is van Christophe Coppens en het heet: Everything is Local, landscape part 1. En het is geweldig, een reden om naar 010 te gaan. Coppens is of was een Belgische modeontwerper en nog van alles. En dat is hij nu niet meer. En wat vroeger zijn leven was ligt, door hem geknipt en genaaid en gebeeldhouwd, op een enorme tafel en het ziet er prachtig uit. Een blik op zijn verleden met ruimte voor de toekomst. Dat spreekt me aan. Merel Bem schrijft het allemaal heel mooi op, zoals altijd. Dat lees je hier.
 


zaterdag 16 maart 2013

Hey girl - Ryan Gosling

Deze zag ik gisteren op facebook. Ik vind de tekst zo grappig. Na enig googelen ontdekte ik dat er een hele beweging is van vrouwen die Hey girl teksten plaatsen op foto's van Ryan Gosling.



zondag 3 maart 2013

Mystitch in Klosters

Tijdens haar skivakantie kwam M-A in Zwitserland dit winkeltje tegen in Klosters. Je kunt er hele mooie wol kopen en er is ook een breicafe, of beter Strickcafe! En de naam is natuurlijk leuk.


maandag 11 februari 2013

Zara, trui met kruissteekjes

Te koop bij Zara, zag ik vandaag. Een zwarte trui met kruissteekjes. Het gaat mij iets te ver, maar hij is wel mooi.

zondag 27 januari 2013

Reclamespotje Aardgas

In Antwerpen gingen we ook naar de film, onder andere Anna Karenina. De moeite waard al is het alleen voor de kostuums. Daarvoor zagen we deze reclame. De hype rond breien en textiel is goed gebruikt in deze spot. Het laat de warmte zien van wol.

vrijdag 18 januari 2013

Madame Grès in het MOMU

In Antwerpen zag ik in het Momu de tentoonstelling over Madame Madame Grès. Zij was een couturier, die eigenlijk beeldhouwer had willen worden. Maar dat mocht niet van haar vader. Vastbesloten, beelhouwde ze daarna haar mode. Veel plooien, zonder tekening, schaar en naald. Ze plooide haar jurken op de pop.
Het is supermooi, bijna buitenaards knap hoe precies en ambachtelijk. Nog tot 11 februari te zien.

zondag 6 januari 2013

Pieter van den Boogert - What we wear

Een paar weken geleden liep ik in Haarlem even bij deze tentoonstelling binnen. Het zijn foto's van Pieter van den Boogert. Hij heeft het proces weergegeven dat kleding doorloopt van het begin tot het einde. Het is een aanklacht tegen de consumptiemaatschappij, van den Boogert vindt dat er eerlijker marktwerking moet zijn wereldwijd. Het is een drieluik. De eerste foto's zijn gemaakt in Bangladesh waar veel van onze kleding wordt gemaakt. Het tweede deel is in Nederland en toont waar wij kleding kopen. Het derde deel is in Afrika waar onze gebruikte kleding naar toe gaat. Een interview met Pieter van den Boogert in Humana onder deze link. Het is de moiete waard, nog tot en met 9 februari.