zaterdag 25 april 2009

Vereniging Merkwaardig

Vorige week zaterdag was ik aanwezig bij de Algemene Ledenverening van Merkwaardig: Vereniging Liefhebbers merklappen. Merkwaardig brengt liefhebbers van merklappen met elkaar in contact met als doel idee├źn en informatie te delen over het borduren, ontwerpen, verzamelen en bestuderen van merklappen en gelijksoortige borduurwerken. Zij is opgericht in 1988. Merkwaardig organiseert elk jaar workshops, de Ledenvergadering en een lezing. Meestal in het Verenigingsgebouw De Schakel in Nijkerk. Er zijn weinig jonge vrouwen lid van de Vereniging maar toch is het heel erg de moeite waard om lid te zijn. Het lidmaatschap en de Vereniging laten je onderdeel zijn van traditie en geschiedenis.

In de ochtend gaf Ien Rappold een lezing over borduurkunst in Zuid-West China. Zij reist daar elk jaar, omdat borduren in Zuid-West China nog, als een van de weinige plekken op de wereld, onderdeel uitmaakt van de huidige cultuur. Meisjes leren al heel jong borduren en blijven dat hun hele leven lang doen. Wat mij vooral fascineerde was de mix tussen de oude en de nieuwe cultuur. Meisjes combineren hun geborduurde feestkleding met moderne Amerikaanse gympen.


In de middag was er de Algemene Ledenvergadering. Een vast onderdeel is het herdenken van de overleden borduursters. Dat is ook traditie.
Foto: http://www.flickr.com/photos/69751997@N00/111765849/

Geen opmerkingen: