zondag 20 december 2009

Een leven in kruissteek

Deze week kreeg ik eindelijk het boek Een leven in Kruissteek in mijn brievenbus. Het is een boek over de eigentijdse merklappen van Jan houtman, wereldberoemd in Nederland maar ook daarbuiten, daarom is het tweetalig. Het is een prachtig boek met veel foto's en achtergrond over zijn leven. Jan was drukker en daarom zijn letters zo'n belangrijk onderdeel van zijn oeuvre. Er staan ook veel patronen in.
Over het boek:
"2009 is het jaar dat Jan Houtman 80 zou zijn geworden. Het is bovendien 40 jaar geleden dan hij zijn eerste merklap ontwierp en borduurde.
De eerste eigentijdse merklap in een uniek oeuvre, dat voor deze gelegenheid is
samengebracht in dit boek.

Jan was in Nederland, misschien zelfs in de gehele wereld, de enige man die in deze eeuw zoveel originele merklappen heeft ontworpen en gemaakt.
Tot in Amerika heeft hij bewonderaars, zijn werk is internationaal tentoongesteld en patronen zijn veelvuldig gepubliceerd.

In dit boek wil de Jan Houtman Stichting die herinnering levend houden met een compleet overzicht van het werk van Jan Houtman, met al zijn merklappen en de verhalen erachter. Want Jan borduurde het leven en zijn merklappen laten zich lezen als beeldverhalen.
Het zijn de kleurrijke dragers van zijn herinnering aan de warme tinten van een koloniaal Indiƫ, de sombere oorlogstonen, het jubelende Oranje, het groene uiterwaardenlandschap rond zijn woonstee De Haemmaeker, de bloemenpracht in eigen tuin: wat zijn ogen zagen, bracht kleur in zijn merklappen."
Het is hier te bestellen.


Kerstlap van Jan Houtman

Geen opmerkingen: