vrijdag 18 juni 2010

Scholten en Baijings in het Zuiderzeemuseum

Elk jaar geeft het Zuiderzeemuseum opdracht aan vooraanstaande kunstenaars en designers om hun visie te geven op de collectie en het museum. Met hun hedendaagse interpretaties vertellen zij opnieuw het verhaal van de Zuiderzee, de strijd van land of water. Dit keer is het de beurt aan Kiki van Eijk, Joost van Bleiswijk en het duo Scholten & Baijings.

Ambachtelijke technieken
Het designduo Scholten & Baijings liet zich inspireren door topstukken uit de collectie beschilderd meubilair van het Zuiderzeemuseum. Zij ontwierp in 2008-2009 in opdracht van het Zuiderzeemuseum vijf gedecoreerde moderne meubelstukken: Truly Dutch. Conversation pieces for the interior. De nieuwe collectie is net als destijds vervaardigd door meester-ambachtslieden.
Het zijn echter typische Scholten & Baijings voorwerpen geworden: een minimalistische maar kleurrijke vormgeving op basis van ambachtelijk technieken. Zo hebben ze handschilderwerk, zeefdruktechniek, glasblazen, weven, borduren, fotografisch etsen en lithografie toegepast. De toegepaste afbeeldingen zijn uitingen uit het dagelijks leven van de ontwerpers en omvatten interieurs, voorwerpen, landschappen, portretten, dieren, bloemen en vruchten.
Wooden travel case

Geen opmerkingen: