zondag 24 april 2011

The world of illusion knitting

Een paar weken geleden stuurde I. mij een artikel uit het NRC over illusie breien. Waar dit in het kort op neer komt, zie je onder. Aan de voorkant van het werk zie je niets, pas als je het werk aan de zijkant bekijkt zie je de afbeelding.



De breiers zijn twee met elkaar getrouwde Britse gepensioneerde wiskundeleraren, Steve Plummer en Pat Ashforth. Ze hebben het niet uitgevonden, maar ze hebben wel een website met hun werk, instructies, filmpjes en patronen. Ze maakten al zo'n 35 werken met onder meer Harry Potter, Mona Lisa en Einstein.

Nog wat uitleg uit het NRC: "In feite draait het bij illusiebreien om reliĆ«f. De illusiebreier breit om en om twee pennen met lichte en twee met donkere draad. Daardoor is recht van voren louter een patroon te zien van lichte en donkere streepjes. Hooguit ziet het werk er wat slordig uit, alsof er fouten zijn gemaakt: sommige steken ‘zitten andersom’ en liggen daardoor bovenop’ het breiwerk. En vanonder een scherpe hoek zijn alleen die hoger liggende steken zichtbaar en daarmee het patroon.

Geen opmerkingen: