maandag 7 november 2011

Uit de school geklapt

Zondag was ik in Muzee Scheveningen, naar de tentoonstelling Uit de school geklapt. "Een tentoonstelling met meerdere invalshoeken. Dat is wat de makers voor ogen stond.
Een mix van ‘nuttig en fraai’ handwerken, uit heden en verleden. Zo worden werkstukken getoond die in het verleden op diverse Scheveningse scholen zijn gemaakt.
Pure nostalgie natuurlijk, maar de tentoonstelling schetst tegelijkertijd ook een beeld van de ontwikkeling en geschiedenis van het handwerkonderwijs op Scheveningen.
Daarbij wordt teruggegaan tot prinses Anna Paulowna, die zich het lot van de arme Scheveningse bevolking aantrok. Zo werd in 1832 in het Stedelijk Badhuis de Koninklijke Naaischool opgericht.
Arme meisjes en vrouwen konden nu zelf kleren maken en repareren, en - duurzaam - daar ook geld mee verdienen. Nuttig handwerken dus. Handwerken als een vorm van emancipatie!
Op de tentoonstelling is ook een werk te zien uit 1878, het jaar, waarin nuttige handwerken een verplicht schoolvak werd op de lagere school.
Eindelijk erkenning.
Ruime aandacht ook voor Gé van Leeuwen-Pronk, die in 1934 een naaischool begon aan de Katwijkstraat en daar tot 1947 veel meisjes een vak leerde.
Haar neef, oud-minister Jan Pronk heeft de tentoonstelling op zaterdag 17 september geopend.
Ook voor het ‘fraaie’ handwerken van vroeger en nu is er ruime aandacht. Zo’n zeventig vrouwen stelden na een oproep werkstukken, waaronder schoolmerklappen ter beschikking. Daarbij komen allerlei technieken aan bod.
Dat hun werk nu in een museum wordt getoond, vervult hen met gepaste trots. In deze tentoonstelling kunt u een ruime selectie van deze werkstukken bewonderen.
Spectaculair is een zes! meter lange ‘Souvenir de ma Vie’. In een dergelijk ‘Pronkstuk’ toont de maakster haar kennis en kunde. "

Het is een kleine tentoonstelling, maar de moeite waard, omdat leren handwerken weer helemaal van nu is. Je kunt er ook leuk koffie drinken en honderden mooie schelpen kopen.






Foto van Tropic-7

Geen opmerkingen: