vrijdag 27 januari 2012

Keramische merklap in stationstunnel Houten

In het blad van Merkwaardig las ik een mooi artikel over de stationstunnel in Houten. Daar is een kunstwerk te zien, een keramische merklap van Milou van Ham. Het is een tegeltableau van 125 vierkante meter waarin ruim 200.000 mozaïektegels van 23 x 23 mm zijn verwerkt. De steentjes in kruissteekpatronen vormen met elkaar een grote borduurlap, de XXX merklap 2.0, die de historie van Houten verbeelden.
Het ontwerp van de keramische merklap bestaat uit vijf verschillende lagen die samen de gemeenschapszin van Houten verbeelden. Aan de randen zijn aan de hand van het alfabet woorden verwerkt van A tot en met Z, die verwijzen naar de rijke historie. De zes rode cirkelsymbolen vormen een weergave van de plafondschilderingen in de NH-kerk in het oude dorp.

Vijf rijmpjes weerspiegelen wat er gebeurt als je de tunnel doorgaat en één groter rijm verwijst naar het fladderfestival in Houten. Bij een bepaalde lichtinval zijn in de achtergrond van het kunstwerk vijf grote vlinders zichtbaar. De vlinder verwijst naar de plattegrond van Houten. De blauwe ‘confetti’ laag toont kersen, peren, hartjes, vlinders, abstracte vormen en verschillende archeologische vondsten uit Houten.

Geen opmerkingen: