vrijdag 7 december 2012

Ik vind je lief en andere leuke breidingen

Een knuffelboek over Jacobus die je ook echt kunt breien: De gebreide aap Jacobus houdt heel erg van knuffelen, terwijl zijn zusje Fleur liever danst met de konijnentweeling. Als ze een niet-afgebreid muisje vinden, weten ze precies wat zij nodig heeft: een paar mensenhanden om haar af te breien en tot leven te wekken. Om het verhaal over Jacobus en zijn vriendjes nog levendiger te maken kunnen geoefende breisters het muisje breien volgens het patroon achter in het boek. Het boek heet: ik vind je lief.

En dan nog twee tips die ik kreeg van I. Het eerste voorbeeld gaat over "the unknitting- machine" bedacht door Imogen Hedges. Het is een soort fiets die ontworpen is om kringloopwinkels, waar tweedehands truien worden uitgehaald omdat de wol meer opbrengt dan de truien, te helpen. Recyclen van kleding is helemaal in, en dit is een handige tool.

Het laatste voorbeeld gaat over een project van Christien Meindertsma over Loes Veenstra. Loes Veenstra is een vrouw uit Rotterdam die verslaafd is aan breien. Sinds 1955 heeft ze min of meer aan één stuk door gebreid. Het productietempo ligt hoger dan het weggeeftempo, waardoor haar huis vol ligt met ongedragen, zelfgemaakte truien.  Christien Meindertsma heeft dit ontdekt en besloot de truien te fotograferen en er een boek van te maken. Op de site van het NRC een filmpje van buurtbewoners die allemaal een trui van haar aanhebben.
Hieronder een foto van het boek dat Meindertsma maakte over de truien.

Geen opmerkingen: