woensdag 21 juli 2010

Gratis merklappen spreekuur in Grote kerk te Goes.

In aansluiting bij de wisselexpositie in de Grote of Maria Magdalenakerk “’t zijn weer lappen” te Goes die nog duurt tot en met 11 augustus zal de conservator merklappen Nel van Leijen op donderdagmiddag 29 juli en donderdagmiddag 5 augustus een spreekuur voor merk- en borduurlap bezitters houden. Tussen 13.00 en 16.00 uur zal zij aanwezig zijn om vooral oude merklappen uit te leggen. Het kan gaan over de symboliek die meestal in merklappen te vinden is.Verdere vragen waar mogelijk zal zij ook beantwoorden. Waar mogelijk zal zij deze ook taxeren op hun waarde. Ook is het mogelijk om lappen waar u niets meer mee doet te schenken aan het museum. De toegang tot de expositie en het spreekuur zijn beide gratis.

Tot en met 11 augustus zijn dagelijks , behalve zondags, tussen 11.00 uur en 17.00 uur alle merklappen en borduurlappen te zien uit de collectie van de Koninklijke kring voor Heemkunde uit Kontich België. Ruim 100 lappen waarvan de oudste uit 1650 dateert zijn in de sfeervolle kerk opgehangen. Naast Vlaamse zijn er ook diverse Zeeuwse lappen te bewonderen. Deze collectie is in zijn volledigheid nog nooit in Nederland te zien geweest. Een uniek kans dus voor alle mensen om deze collectie nu eens in uw eigen omgeving te bewonderen. In het museum tegenover de kerk is tevens een kleine merklappen tentoonstelling te zien met merklappen van de familie van Doorn uit privé bezit.

Bij de tentoonstelling zijn ook patronen en een catalogus verkrijgbaar, evenals merklap gerelateerde boeken.

Over de totstandkoming van de collectie, het behoud en beheer ervan zal op 28 juli as in het er tegenover gelegen museum een lezing gehouden worden door Hilde Schollen, conservator merklappen uit Kontich. Aanmelden kan via de website van het museum.

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdags van 12.00 tot 16.00 uur, zondags is de kerk gesloten. Voor verdere info zie: http://www.hmdb.nl/Geen opmerkingen: