vrijdag 30 juli 2010

't Zijn lappen uit Kontich

Afgelopen week was ik in Goes naar de lezing van Hilde Schollen over de merklappen uit Kontich. Aansluitend gaf zij een rondleiding bij de tentoonstelling van de collectie in de Grote Kerk. Mevrouw Schollen is Vlaamse en bijzonder charmant, het was heel aangenaam om uit haar mond te horen over 'schone stoplapkes' en 'madammekes'. Ze gaf onder meer een uitgebreide uitleg over de merklap van de enige heer in verzameling met een moderne versie van de lijdensweg van Jezus.
Ze vertelde ook nog een mooie anekdote over Desiree Clary. Desiree was de verloofde van Napoleon en ze kon prachtig borduren. Zo was de hele uitset al klaar met de geborduurde initialen van beide achternamen: CB. Toen Napoleon echter Jos├ęphine de Beauharnais leerde kennen verbrak hij de verloving. Gelukkig begon, zo zei ook haar familie, de achternaam van haar latere man, Jean-Baptiste Bernadotte, met dezelfde beginletter.
We kregen ook de pronkrol van de lapzussen te zien, hieronder op de foto een stukje ervan, de onderdelen waren heel bijzonder, onder andere geborduurde tule en gehaakte kant.


2 opmerkingen:

Ingmar zei

Wat, er is een mannelijke merklap en jij maakt daar geen foto van?

My-Stitch zei

Ja, je hebt helemaal gelijk. Het doek is echter niet meer in optimale staat en het lukte me niet om een mooie foto te maken. Er zijn overigens meer mannelijke lappen, echt waar!