donderdag 29 juli 2010

Zomerse tentoonstellingen in Roden en Epe

Zaterdag 3 juli is in het Veluws StreekMuseum Hagedoorns Plaatse in Epe de tentoonstelling over historische merklappen geopend. Deze tentoonstelling laat bijzondere merklappen, school- en stoplappen zien uit de periode 1693 – 1920. De opening werd verricht door mevrouw Afke Wullink, voorzitster van de Vereniging Liefhebbers Merklappen, door het maken van het eerste kruisje op een heel grote ‘ rode schoollap’. Het speciale karakter van deze tentoonstelling is de hoeveelheid merklappen uit particulier bezit en vervaardigd op de Veluwe. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 18 december.

In Roden is tot en met 12 september nog de tentoonstelling Gedragen door de Tijd: Van Pronkrol tot Pronkersgoed te zien.
Mooi aangekleed gaan is van alle tijden. Aanzien en status werden en worden ook nu voor een groot deel bepaald door uiterlijke kenmerken, zoals mode, sieraden en design. De wekelijkse gang naar de kerk, de familiebijeenkomsten tijdens huwelijken en begrafenissen en ook dorpsfeesten waren bij uitstek geschikt om te laten zien, wat “men in huis had.” In de Havezate Mensinge in Roden is veel van dit ‘pronkersgoed’ van vroeger te zien, zoals kralentasjes, kanten kragen, merklappen, doopjurkjes, mutsen en verfijnde babykleertjes. Veel motieven die op deze prachtige kledingsstukken voorkomen, zien we terug op zogenaamde pronkrollen, lange oefenlappen vol fraaie handwerken, waarvan een tiental is te bewonderen tijdens deze expositie. De tentoongestelde stukken komen uit de collectie van het Museum voor Naaldkunst te Winschoten. Tijdens de tentoonstelling zijn ook de publicaties te koop, die door dit museum zijn uitgegeven, o.a. over handwerkgereedschap, rode en zwarte merklappen en over de pronkrollen uit Nederland en BelgiĆ«.


Geen opmerkingen: